2011 m. spalio 20 d., ketvirtadienis

DVISLUOKSNIS BATONAS

Kai užmačiau šį receptą, ilgai dvejojau gaminti, nes procesas užtrunka. Bet pabandžius pirmą sykį, dabar yra vienas iš mėgstamiausių duonos receptų. Šį receptą radau sm.


Ingridientai:

Raugui:
  • 1 šaukštelio sausų mielių
  • 200ml drungno vandens
  • 300gr pirmos rūšies kvietinių miltų.
Tamsiajai tešlai
  • pusės mielinio raugo
  • 350gr pirmos rūšies kvietinių miltų
  • 200ml drungno vandens
  • 1v.š.medaus
  • 2a.š.(nubrauktus) druskos
  • 2v.š. aliejaus
  • 1,5v.š.salyklo(reikia užplikyti su 2-3v.š.verdančio vandens. Į tešlą dėti ataušusį.)
Šviesiajai tešlai:
pusės mielinio raugo
350gr pirmos rūšies kvietinių miltų
200ml drungno vandens
1,5 a.š.cukraus
2a.š.(nubrauktus) druskos
2v.š. aliejaus

Raugui viską sumaišome(paminkome), uždengiame ir paliekame nakčiai. Ryte mielinį raugą padaliname į dvi dalis ir ruošiame dviejų rūšių tešlas.
Duonkepėje pirmiausia išminkome tamsiają tešlą. Nereikia laukti, kol tešlos programa išnaudos visą laiką. Aš leidau dirbti duonkepei apie 20min. Perdėjau į dubenį, uždengiau ir leidau ilsėtis, kol pasiruošiau šviesią tešlą. Pabaigus minkymui, palikau šviesią tešlą išjungtoje duonkepėje apie 40min. Tada abejas tešlas perminkiau rankomis ir pasidalinau į tris dalis. Gavosi 3 tamsūs kamuoliukai ir trys šviesūs. Iškočiojam plonesnius negu pirštas blynus, ant šviesaus blyno dedam tamsų blyną ir susukam į vyniotinį( tamprokai). taip ir su kitais lakštais. Padedam batonus ant skardos 10min pailsėti, tada padarom įpjovas ir uždengę, paliekam 20min. pakilti. Per tą laiką įkaitiname orkaitę iki 200*, apačioje įpilame karšto vandens ir kepame apie 10min. Sumažinam temperatūrą iki 180*, išimam dubenį su vandeniu ir dar kepam apie 40min. Jeigu palikti apačioje skardą ar dubenį su vandeniu - gali neiškepti apačia. Geriau kelis kartus palaistyti batonus vandeniu. Pagal tą receptą aš kepdavau vienspalvius batonus(be salyklo), tai skonis , kaip būdavo batonai tarybiniais laikais. Tiesa, jei nesiruošti mielinio raugo iš vakaro, reikia dėti daugiau mielių. Skonis gaunasi vistiek geras, bet su mieliniu raugu ilgiau išsilaiko šviežūs.


Šaltinis: sm ačiū Terra2

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą